BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 11 November 2009

Resipi set of Briyani

Hai... nampak beno dah tak tau nak tulis apa. Tulis resipi la gamaknya. Tapi sebenarnya resipi ni requested by Kak Raineh. Dah berbulan saya janji dengan dia. Barulah ada kesempatan nak menulis. Resipi Briyani ni saya dapat dari Kak Shaz Luton. Dia hidang set of Briyani ni masa kami visit mereka. Tu yang terus berkenan. Pastu senang pulak tu kan..

Nasi Briyani
1. Tumis bunga lawang (5 kuntum), kayu manis (sebatang 2 inci), bawang besar (1 labu), bawang putih (1 ulas) and halia (1 inci). Guna minyak ghee. Kalau tak suka berminyak sangat, boleh guna butter or olive oil. Ini untuk satu periuk kecil 1.8L, dalam anggaran 7 pot nasi yang kecil. Saya selalunya tumis je dalam rice cooker tu. Senang. Tak payah nak banyak kali kerja.
2. Basuh beras 7 pot and jangan buang air dulu. Letak tepi dulu sementara tunggu bahan tumis naik bau.
3. Kemudian masukkan 11/2 sudu besar briyani paste kat rice cooker tu. Yang best kalau dapat brand Patak.
4. Kacau-kacau sikit, masukkan 1 tin susu evaporated (susu cair) pula.
5. Kemudian letak air berdasarkan sukatan beras. Maknanya kalau 7 pot beras, makanya 7 pot air.
6. Toskan beras tadi and masukkan kedalam rice cooker bersama garam.
7. Kalau suka, bila dekat-dekat nak masak, tabur kismis and gajus.

Ayam Briyani
1. Kita guna dalam sekilo ayam. Dah bersih ayam, masukkan dalam periuk.
2. Campur 3 sudu besar madu, setengah botol briyani paste, 3 sudu besar tomato puree, 1 sudu besar tomato sos, fresh milk (susu cair pun ok), 2 sudu besar minyak ghee ke dalam periuk yang ada ayam tu and gaul. Saya suka letak susu banyak tapi taklah sampai ayam tenggelam.
3. Perahkan limau nipis dalam setengah biji and letak atas api sederhana kecil. Periuk ditutup.
4. Sambil tu sangai kacang gajus (setengah gajus ni digunakan untuk nasi juga).
5. Tumis 1 labu bawang besar (potong tebal) dan raisin dengan menggunakan minyak ghee.
6. Kacau ayam tadi. Jika ayam dah masak, tabur gajus and bahan 5.
7. Akhir sekali tambah daun pudina. Kekadang guna daun coriander. Mana2 yang ada kt dapur la.

Pajri Nenas
1. Tumis bunga lawang (5 kuntum), kayu manis (1 inci), 1 sudu kecil jintan manis, 1 sudu kecil jintan putih, 1 labu bawang besar yag dihiris dan sebiji cii merah yang dibelah-belah. Guna minyak ghee.
2. Campur segenggam udang kering (rendam dulu and tumbuk).
3. Kemudian tambah satu sudu besar serbuk kari (buat paste - tambah air).
4. Dah naik minyak, tambah air and gula. Biar rasa manis. Air pulak terserah nak banyak or not. Cik Abeku suka kalau air banyak sebab suka hirup kuahnya.
5. Dah mendidih, letak nenas. Ini untuk nenas dalam 10 potong.

Ok. Selamat Mencuba.

0 comments: